TeX- en Metafont-gerelateerde boeken via Amazon.com

Bij Amazon.com kunt u direct via Internet boeken bestellen.
We hebben hier een aantal boeken op een rijtje gezet over TeX, Metafont, literate programming, computer-typesetting en andere zaken die voor TeX-gebruikers interessant kunnen zijn. Merk op dat de boeken in willekeurige volgorde worden gegeven en dat de NTG met het al dan niet noemen van een boek geen impliciet of expliciet kwaliteitsoordeel geeft.

Door boeken te bestellen via deze links (ook andere boeken dan die wij hier noemen) steunt u de NTG. U betaalt de gewone prijs, maar vijf tot vijftien procent daarvan gaat naar de NTG.
boeken over (Plain) TeX
Plain TeX is de basis van alle TeX.
boeken over Metafont
Metafont is het gereedschap om fonts mee te ontwerpen, met name voor gebruik met TeX.
boeken over LaTeX
LaTeX is het meest populaire pakket macro's om het werken met TeX gemakkelijker te maken.
boeken over PostScript en PDF
PostScript wordt erg vaak als uitvoer van TeX-documenten gebruikt. De wereldstandaard voor drukkers. PDF is een nieuwere standaard die veel voor pre-press en voor on-line publicaties wordt gebruikt.
boeken over typesetting
Wie aan tekstverwerken doet moet op zijn minst de beginselen van typografie onder de knie hebben om ongelukken te voorkomen.
boeken over Literate Programming
TeX en Metafont zijn geheel volgens deze programmeermethode opgezet. Deze methode maakt het mogelijk broncode en documentatie in één document te vatten, waaruit naar keuze pure broncode of pure documentatie kan worden gedestilleerd.
boeken over Perl
Perl is een enorm krachtige scripting taal voor klussen die in TeX niet of nauwelijks te doen zijn. Perl en TeX vormen samen een ijzersterk duo.
boeken over SGML
SGML is een taal om documenten d.m.v. `markup' te beschrijven. In TeX kun je net zo werken. Conversie van/naar TeX/SGML ligt dus erg voor de hand.
boeken over HTML
HTML is de taal waarmee WWW-pagina's worden geschreven. Het is in feite een vereenvoudigde versie van SGML. Conversie van TeX naar HTML is relatief eenvoudig. HTML laten verwerken door TeX is ook mogelijk.
boeken over XML
XML is de opvolger van HTML. Het staat een stuk dichter bij SGML, maar zonder is toch een stuk eenvoudiger te verwerken of te genereren.
boeken over Java
Een opvolger voor TeX (NTS: New Typsetting System) is geïmplementeerd in Java. Deze taal is in principe platform onafhankelijk. TeX is ook platform onfhankelijk geschreven, en draait daardoor nu op vrijwel alle bestaande platforms. Dat was een prestatie van geweldig formaat. Met Java wordt dat allemaal veel eenvoudiger.
boeken over Javascript
Javascript is een taal die veel in WWW-pagina's wordt gebruikt om bijzondere functies uit te voeren. Ook kan Javascript samenwerken met PDF, en dus kan PDFTeX hierin een interessante rol spelen.