25e NTG bijeenkomst

(voorjaar 2000)

Hierbij nodigen wij u uit voor de 25e Nederlandstalige TeX gebruikersbijeenkomst op:

donderdag 15 juni

Locatie

Rijksuniversiteit Groningen
faculteit Psychologie, Pedagogie en Social Wetenschappen
Academiegebouw
Geertsemazaal
Academieplein
Groningen

Routebeschrijving

Het Academiegebouw is een centrale voorziening van de Rijksuniversiteit en ligt in het hartje van de stad, tegenover de Universiteitsbibliotheek. Het Academiegebouw ligt op enkele minuten loopafstand van de Grote Markt. Per openbaar vervoer is de Grote Markt bereikbaar met alle buslijnen richting centrum, o.a. lijn 1, 2, 3, 5, 6 en 15 die alle vertrekken vanaf het centraal NS-station.

Lopen vanaf het station is goed mogelijk en kost ca. 15 minuten. Steek het water over langs het Gronings Museum en volg de weg zo recht mogelijk in noordelijke richting. Kort nadat u de Vismarkt bent gepasseerd ziet u rechts het Academieplein.

Als u start vanaf de Grote Markt, dan loopt u de Oude Boteringestraat in (noordwesthoek) en slaat na ca. 100 meter links af de Broerstraat in. Het Academiegebouw ligt dan 50 meter verder aan uw rechterhand.

Als u met de auto komt raden we u aan gebruik te maken van een van de parkeergarages rond de Groningse binnenstad. Een parkeerplaats zoeken in het centrum raden we sterk af. Er zijn voldoende parkeergarages op loopafstand van het Academie/gebouw.

Op de informatiepagina van de RUG kunt u alle details lezen.

Het thema van de bijeenkomst is:

TeXtremiteiten

Oftewel TeX en .... Met welke, wellicht niet voor de hand liggende programma's, protocollen en spelen kan TeX samenwerken. Kortom, TeX en databases, TeX en go, TeX en pdf, TeX en spss, etc. En natuurlijk om het echt extreem te maken nog een ledenvergadering en wat andere zaken die weliswaar niet binnen het thema passen, maar belangrijk genoeg zijn om er enige tijd voor in te ruimen.

Aanmelding

Aanmelding voor 7 juni 2000, bij voorkeur via email aan mgelderman@planet.nl. Wilt u zo vriendelijk zijn in uw email uw volledige persoonsgegevens (ten behoeve van de badges) aan te geven en tevens aan te geven of u (voor eigen rekening) deel wenst te nemen aan het diner na afloop (kosten ca. f 40,-) en zo ja, of u vegetariƫr bent (dit ten behoeve van de reservering). Wie niet in de gelegenheid is zich per email op te geven, kan zich telefonisch aanmelden op nummer 020-6237580 (u kunt het antwoordapparaat inspreken).

Programma

09:30 Ontvangst met koffie
10:00 Ledenvergadering NTG
Op de ledenvergadering wordt het financieel verslag van het afgelopen jaar besproken. Er wordt ingegaan op de problemen rondom 4TeX. De (voorgenomen) organisatie van EuroTeX komt aan bod. De ontwikkeling van een nieuwe pr-set krijgt de aandacht. De zittingstermijn van bestuursleden Frans Goddijn en Taco Hoekwater zit er op. Beide bestuursleden stellen zich herverkiesbaar. De samenstelling van het bestuur op langere termijn wordt besproken en vanzelfsprekend is er aan het einde de rondvraag.
11:15 Koffie
11:30 Van MP naar PDF (Hans Hagen)
Ook voor niet-Context-gebruikers biedt Context veel interessants. Het vormt de motor van het door Hans Hagen ontwikkelde texexec-script. Met dit script is het onder andere mogelijk om MetaPost bestanden om te zetten in pdf-bestanden die onafhankelijk van TeX te gebruiken zijn.
12:00 Lunch
13:15 Symbolische fonts (Taco Hoekwater)
Vrijwel iedereen heeft er problemen mee, vrijwel niemand snapt hoe de achterliggende machinerie nu echt werk. Gelukkig is Taco een uitzondering en hij is zoals altijd weer bereid zijn kennis met de zaal te delen.
14:00 TeX en SPSS (Maarten Gelderman)
Maarten laat een set macro's voor het maken van vragenlijsten zien. Deze macro's maken automatisch de voor het documenteren en analyseren van de verzamelde gegevens benodigde spss-commando's aan.
14:30 Thee
15:00 Nieuwe Contextstijlen (Hans Hagen)
Normaal gesproken hebben wij in Nederland de primeur op nieuw ontwikkelingen binnen Context. Dit keer moeten we het met een tweedehandse doen. Hans houdt een presentatie die hij eerder in Duitsland, Polen en Tsjechiƫ hield. Zo'n gedegen voorbereiding staat garant voor een nog informatiever verhaal dan we normaal al van Hans gewend zijn.
15:45 TeX en Go (Taco Hoekwater)
Dankzij het flexibele fontmechanisme leent TeX zich prima voor het typesetten van muziek, kruiswoordpuzzels en bordspellen zoals dammen, schaak en go. Taco demonstreert hoe het laatste spel door TeX onderhanden kan worden genomen. Binnen de vereniging zijn ongetwijfeld personen actief die andere creatieve documenten produceren. Wij hopen dat zij hun kunstwerken mee willen nemen naar de bijeenkomst, zodat een aardige gallerij van creatief zetwerk kan worden samengesteld.
16:15 Postprocessing m.b.v. TeX (Hans Hagen)
Wie de publiciteit omtrent xml een klein beetje volgt, krijgt haast de indruk dat wie uit een database documenten wil genereren niet meer om deze taal heenkan. Toch is ook TeX op dit terrein nog een belangrijke partij. In vele gevallen is TeX de engine die ervoor zorgt dat xml uiteindelijk uit de printer komt. Daarnaast kan TeX direct als postprocessor voor een database worden gebruikt. Hans gaat in op dit laatste onderwerp.
17:00 Einde

We streven er naar om zoals gebruikelijk de mogelijkheid aan te bieden tijdens de pauzes demonstraties van diverse TeX-tools de organiseren. Wie een eigen product wenst te demonstreren wordt verzocht vooraf even contact op te nemen met het bestuur.

Na afloop gaan we, voor wie daar zin in heeft, gezamenlijk ergens in Groningen dineren.